ЧИТАЙ. ДИВИСЬ. СЛУХАЙ

logo

Діагностика захворювань легень за допомогою КТ

Діагностика захворювань легень за допомогою КТ

Захворювання легень — одна з найпоширеніших проблем дорослого населення. Забруднене повітря, генетика, шкідливі звички лише додають невтішні цифри до статистики. Саме тому важливо стежити за станом свого здоров’я й регулярно проходити обстеження. Одним із найбільш ефективних методів діагностики є комп’ютерна томографія легень, яку проводять фахівці клініки Oxford Medical.

Для чого проводиться КТ легень

Про необхідність зробити КТ легень повідомляє лікар. Серед основних причин для здійснення цієї процедури:

  • виявлення пухлин — доброякісних новоутворень, раку або метастазів; 
  • діагностика захворювань — пневмонії, туберкульозу, фіброзу, бронхіальної астми та ін.;
  • оцінка травм легень, ребер і діафрагми — переломів, контузій, розривів, крововиливів;
  • виявлення рідини в легенях, що може бути спричинено певними захворюваннями або ускладненнями. 

Діагностика також застосовується під час планування хірургічних втручань та з метою оцінки ефективності призначеного раніше лікування. Лікар може зосередитися на конкретних ділянках або дослідити всю легеневу тканину. 

Чому КТ легень — найкращий метод обстеження 

Використання комп’ютерної томографії для підтвердження чи спростування діагнозу має низку переваг. По-перше, сучасна техніка дозволяє отримувати докладні та якісні зображення внутрішньої структури легень. Це допомагає виявляти навіть найменші пухлини, вроджені вади та інші патологічні зміни, які неможливо побачити за допомогою стандартної флюорографії. 

По-друге, КТ дозволяє швидко проводити обстеження та майже миттєво отримувати результати. Це вкрай важливо у випадках, коли пацієнт потребує негайної діагностики. По-третє, цей метод обстеження є повністю безболісним та неінвазивним. 

Проте, як і будь-яка діагностична процедура, комп’ютерна томографія має певні нюанси. До них належить опромінення рентгенівським промінням (хоча і в невеликих обсягах). Цей чинник може слугувати протипоказанням до проведення обстеження, тому обов’язково повідомте лікарю про наявні супутні хвороби, попередні оперативні втручання та прийом ліків.